Select Page

Tudi v šolskem letu 2021/22 smo dijaki Gimnazije Ilirska Bistrica sodelovali v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS), katerega namen je srednješolce skozi različne aktivnosti seznaniti z evropsko parlamentarno demokracijo, z vlogo Evropskega parlamenta in z evropskimi vrednotami.

Tekom leta smo aktivno sodelovali v različnih razpravah z evropskimi poslanci in evropskim komisarjem Jenezom Lenarčičem, ki so nam širile obzorja, nudile možnost izražanja lastnega mnenja in nenazadnje tudi vplivati na odločevalce. Tako smo spoznali pravice, ki jih imamo državljani EU, in se naučili, kako aktivno sodelovati v demokratičnih procesih EU. Z dodatnimi dejavnostmi, kot je obeležitev dneva Evrope, ki ga praznujemo 9. maja, pa smo EU približali tudi širši javnosti.

V torek, 21. junija 2022, je v Festivalni dvorani v Ljubljani potekala zaključna slovesnost ter podelitev plaket in priznanj sodelujočim v projektu EPAS.

Kot predstavniki Gimnazije Ilirska Bistrica smo se slovesnosti udeležili dijakinji 3. letnika gimnazijskega programa Sara Počkaj in Ana Kompan ter mentor programa EPAS na šoli Gorazd Brne.

Prireditev sta vodila Mojca Mavec, priznana TV voditeljica, in Sašo Stare, slovenski komik, ki je poskrbel za humorne elemente in dobro vzdušje. Udeležence je uvodoma v video nagovoru pozdravila predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, dijaki in mentorji pa so nato v pogovoru s programsko delavko na zavodu Movit Roberto Čotar Krilić, Filipom Dobranićem z inštituta Danes je nov dan, študentko prava in aktivistko Niko Podakar in prostovoljko Evropske solidarnostne enote Ireno Ivnik razmišljali o EU, njenih priložnostih za mlade, možnostih, da ti vplivajo na njene politike in aktivnem državljanstvu. V okviru slavnostne prireditve so bili podeljeni plakete sodelujočim šolam ter priznanja dijakom in njihovim mentorjem. Za dodatno popestritev dogajanja v Festivalni dvorani so poskrbeli letošnji zmagovalci EME, glasbena skupina LPS.

Po prireditvi smo si ogledali še Hišo EU in pospravili “zadnji kos pice”, ki sta nam jo je pripravila organizatorja prireditve in kooridnatorja projekta EPAS v Sloveniji IPM Inštitut za politični menedžment in Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Galerija slik

Ana Kompan, 3. A/IB


(Število obiskov: 438)
Dostopnost