Select Page

V petek, 12. februarja, smo se dijaki 3. letnika gimnazije udeležili videokonference oziroma spletne razprave, ki je potekala v okviru projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS). Tema spletne razprave je bil boj proti globalnemu segrevanju. Evropa je namreč po izpustih toplogrednih plinov tretja, takoj za Kitajsko in Ameriko, in proizvede 9 % globalnih izpustov. Dijaki devetih srednjih šol s cele Slovenije smo predstavili svoje predloge rešitev in naš pogled na problematiko globalnega segrevanja.

Na razpravi je gostoval evropski poslanec gospod Franc Bogovič, ki je predstavil, kakšen problem predstavlja globalno segrevanje in kako se s tem spopada Evropska unija. Komentiral je tudi predloge dijakov, ki so se mu zdeli zanimivi in inovativni. Beseda je nanesla tudi na mlado aktivistko Greto Thunberg, ki osvešča svet o podnebnih problemih.

Na razpravi je Gimnazijo Ilirska Bistrica zastopal Timon Bubnič. Predlagal je, da bi zmanjšali oziroma spremenili naš način kmetovanja, še posebej živinoreja namreč precej prispeva k segrevanju ozračja. Zato bi morali pravnoformalno urediti spremembe prehrane goveda na ravni Evropske unije, ki bi po raziskavah vidno zmanjšale izpuste metana v ozračje. Eden izmed predlogov je bil tudi elektrifikacija mobilnosti, saj promet predstavlja približno 50 % vseh izpustov toplogrednih plinov. Posledično bi morali znižati cene električnih avtomobilov ter povečati obdavčitev avtomobilov, ki jih poganjajo motorji na fosilna goriva. Države bi morale tudi posodobiti infrastrukturo in državljane spodbujati k uporabi javnega prevoza.

Na YouTube povezavi si lahko ogledate posnetek razprave Če bi jaz odločal_a o boju proti globalnemu segrevanju, bi …

Galerija slik

Ana Velenik, dijakinja 3. A/IB


(Število obiskov: 47)
Dostopnost