Select Page

V sredo, 26. januarja, smo se dijaki 3. letnika gimnazije udeležili spletne razprave, ki je potekala v sklopu projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS). Z evroposlanko Tanjo Fajon in drugimi srednješolci iz Slovenije smo govorili o boju proti globalnemu segrevanju.

Razprava se je pričela s kratkim nagovorom koordinatorke projekta EPAS in direktorice Inštituta za politični menedžment Tjaše Božič, kateremu je sledil krajši govor slovenske evroposlanke Tanje Fajon. Dijaki slovenskih srednjih šol smo evroposlanki predstavili predloge za omilitev podnebnih sprememb oziroma ukrepe, ki bi jih morali uvesti proti globalnemu segrevanju. Dijaki smo bili razdeljeni v tri sklope po tri skupine šol. Po predstavitvi predlogov oziroma ukrepov posamezne skupine je Tanja Fajon temeljito premislila in komentirala naše predloge.

Predloge dijakov 3. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica sem predstavil Jernej Smerdel. Med drugim smo predlagali iskanje rešitev za odpadke, ki so se pojavili ob obvladovanju epidemiološke situacije, predlagali smo povečanje davkov na fosilna goriva, razvoj javnega prevoza in promocijo sončnih celic za proizvodnjo električne energije. Argumentirano smo izrazili tudi podporo jedrski energiji, glede katere so mnenja deljena. Poleg tega smo poudarili pomembnost pomoči državam v razvoju.

Z razpravo smo razširili svoje obzorje na temo podnebnih sprememb in osmislili ukrepe proti globalnemu segrevanju, katerih implementacija nas čaka v bližnji prihodnosti.

Na YouTube povezavi si lahko ogledate posnetek razprave Če bi jaz odločal/a o boju proti globalnemu segrevanju z evropsko poslanko Tanjo Fajon.

Galerija slik

Jernej Smerdel, dijak 3. A/IB


(Število obiskov: 237)
Dostopnost