Select Page
This image has an empty alt attribute; its file name is 157010336_4049499081741097_6715522842093290598_o-1024x1024.jpg

V petek, 5. marca, smo se dijaki 3. letnika gimnazije udeležili spletne razprave, ki je potekala v sklopu projekta Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS). Govorili smo o enakopravnosti spolov. Namreč v današnji družbi je neenakopravnost med spoloma še vedno prisotna na veliko različnih področjih. Na področju dela na primer ženske dobivajo nižje plače za isto delo in veliko manj žensk je na vodstvenih položajih podjetij. Tudi na področju politike je prisotna neenakost, saj imajo moški na primer večjo moč in zasedajo višje politične funkcije kot ženske itd. Na neenakost spolov pomembno vplivajo spolni stereotipi, ki tradicionalno in poenostavljeno dojemajo ženske in moške ter njihove družbene vloge.

Na razpravi je sodelovala tudi poslanka Evropskega parlamenta Irena Joveva. Podala je svoje mnenje o problemu in poskušala komentirati ideje in predloge dijakov. Na koncu je tudi obljubila, da bo predloge in ugotovitve dijakov – npr. o tem, kakšne so razlike med spoloma na področju športa, s kakšnimi problemi se soočajo športnice, katerih tekmovanja so občutno manj prisotna v medijih, veliko manj žensk je na višjih položajih športnih organizacij itn. – posredovala naprej do svojega moža oziroma partnerja, ki je športni novinar.

Na razpravi je našo šolo zastopala Ana Velenik, ki je podala odlične ideje o rešitvah glede neenakosti plač, neenaki zastopanosti v politiki ter drugih problemov, ki so povezani z neenakostjo med spoloma. Enako plačilo za enako delo bi lahko dosegli tako z vzgojno-izobraževalno dejavnostjo v šolah kot s pravnoformalnimi predpisi, predvsem pa s povečanim nadzorom nad njihovim spoštovanjem. Bolj uravnoteženo zastopanost spolov na področju dela bi lahko dosegli s spodbujanjem žensk, da si prizadevajo za višje plače in višje položaje v podjetjih. Namreč raziskave so pokazale, da ženske v primerjavi z moškimi precej manjkrat zaprosijo za povišanje plače ali za višje delovno mesto. Na kratko, ne vnašajmo spolnih stereotipov v naše življenje in življenja naših otrok, učimo jih enakopravnosti med spoloma od malega.

Na YouTube povezavi si lahko ogledate posnetek razprave Če bi jaz odločal_a o enakopravnosti in enakosti spolov, bi …

Galerija slik

Timon Bubnič, dijak 3. A/IB

This image has an empty alt attribute; its file name is EPAS-2020.png

(Število obiskov: 143)
Dostopnost