Select Page

Dijaki 3. letnika Gimnazije Ilirska Bistrica, ki sodelujemo v mednarodnem projektu Dobra šola za 21. stoletje, smo se od torka, 5. 3. 2019, do nedelje, 10. 3. 2019, v spremstvu profesoric Marje Oberstar in Erike Gombač odpravili na projektno srečanje v Turčijo, kjer smo z dijaki iz drugih sodelujočih držav (Češke, Slovaške, Poljske, Madžarske in Turčije) predstavili preživljanje prostega časa v našem kraju, svoj šolski dan ter svojo popolno soboto.

V torek smo se v zgodnjih jutranjih urah iz Ilirske Bistrice odpravili na letališče v Ljubljani, od koder smo se odleteli proti Istanbulu. Celoten dan je bil namenjen nastanitvi v hotelu. V sredo zjutraj smo se z dijaki iz drugih držav z avtobusom odpeljali na srednjo šolo, ki je gostila srečanje. Sledile so predstavitve preživljanja prostega časa v domačem kraju. Po predstavitvah nas je v šoli obiskal sodelavec predsednika turške republike. Po kosilu je potekal turnir v košarki, nato pa smo se odpravili proti hotelu, kjer smo tudi večerjali.

Naslednji dan smo ponovno preživeli v šoli in sodelovali pri delavnici na temo popolnega sobotnega dne. Nato smo se z avtobusom peljali do azijske strani Istanbula, kjer smo tudi kosili. Po kosilu smo si z ladjo ogledali sam Bospor in njegovo okolico. Nato smo se vrnili na evropsko stran in si ogledali bazar začimb. Večerjali smo ob Bosporju, kasneje pa smo se z avtobusom odpeljali iz mosta Galata proti hotelu.

Sledil je petek in z njim zadnji dan srečanja. Vodič nas je popeljal skozi vrtove palače Topkapi in nam razkazal Hagio Sophio. Sledilo je kosilo, za tem pa smo si ogledali basilico cistern ter Modro mošejo. Na koncu dneva smo se sprehodili po Grand Bazarju ter odšli na večerjo.

V soboto smo po zajtrku odšli do Grand Bazarja po kosilu pa smo si ogledali bližnje znamenitosti, kot je univerza.

V nedeljo zjutraj smo se s podzemno odpravili do trga Taksim in si ogledali še to četrt Istanbula. Odšli smo do mavričnih stopnic ter si privoščili kosilo. Po prihodu smo se odpeljali na letališče ter odleteli domov.

S projektno ekskurzijo smo zelo zadovoljni, saj smo poleg novih znanj pridobili tudi nove prijatelje ter izkušnje dela v mednarodnih skupinah.

Galerija slik

Dijaki 3. A


(Število obiskov: 48)
Dostopnost