Select Page

BPDijaki tretjih in zaključnih letnikov bistriške gimnazije z izkazovanjem svojega znanja na najrazličnejših ravneh uspešno predstavljamo svojo šolo.

V petek, 10. maja, smo dijaki, ki smo sodelovali pri izobraževalnem projektu MinglEU, obiskali državni zbor Republike Slovenije. Tam smo z drugimi udeleženci projekta z vseh koncev Slovenije debatirali o različnih temah, ki so aktualne in pomembne za prihodnost Evropske unije. Za začetni nagovor se lahko zahvalimo več funkcionarjem, med drugim predsedniku parlamenta g. Janku Vebru, evropskemu komisarju dr. Janezu Potočniku in za izobraževanje pristojnemu ministru dr. Andreju Pikalu. Z nami so aktivno sodelovali tudi slovenski poslanci Evropskega parlamenta in več tujih veleposlanikov, s katerimi smo se pogovarjali, seveda v angleščini.

Od četrtka, 23. maja, do sobote, 25. maja, smo se v okviru projekta odpravili na ekskurzijo v Strasbourg, kjer smo se v Evropskem parlamentu udeležili projekta Euroscola. Gre za svojevrstno igro vlog, saj se nekaj sto evropskih učencev in dijakov za en dan prelevi v politike in v manjših skupinah išče rešitve za najbolj pereče težave sodobnega sveta. Tako smo dodobra spoznali prednosti in ovire demokratičnega odločanja v realnosti in se soočili z medsebojno različnostjo ter jo po evropsko tudi uspeli preseči. V zaključku dneva smo z igro Eurogame preverili svoje znanje uradnih jezikov Evropske unije in splošno razgledanost.

Poleg tega smo imeli v ponedeljek, 17. junija, priložnost spoznati predsednika države g. Boruta Pahorja, z njim poklepetati in si ogledati bogato opremljeno notranjost predsedniške palače.

Z zgoraj predstavljenimi aktivnostmi smo se nehote pustili prepričati, da se sodelovanje pri različnih šolskih projektih dejansko splača, saj le tako dobimo nepozabno priložnost spoznavanja mehanizmov delovanja sodobne družbe in širjenja svojih obzorij. Spodbudno!

Galerija slik.

Svit Laris, 4. A

Fotoarhiv Gimnazije Ilirska Bistrica


(Število obiskov: 90)
Dostopnost