Select Page

Spoštovane in spoštovani!

Evropska komisija je letos predstavila idejo za organizacijo Konference o prihodnosti Evrope, ki bi evropske državljanke in državljane iz različnih družbenih okolij ter z vseh koncev Evropske unije čim bolj vključila v razpravo o nadaljnjem razvoju Evropske unije. Začetek konference je bil predviden za dan Evrope, 9. maja, a je bil zaradi pandemije Covid-19 odložen. Ravno pandemija pa je pokazala marsikatero pomanjkljivost evropskih integracij, ki jih moramo nujno odpraviti, zato je Evropski parlament v nedavno sprejeti resoluciji pozval k začetku konference jeseni – takoj, ko bo to mogoče.

Kljub negotovim razmeram, oziroma prav zaradi njih, se mi zdi pomembno, da se z razpravo ne odlaša, predvsem pa da evropske državljanke in državljani izkoristimo priložnost za sooblikovanje naše (skupne) prihodnosti.

Čeprav je Evropsko unijo zaradi njene velikosti in kompleksnosti včasih težko »misliti« in »živeti«, pa ima prav vsak od nas možnost soodločati, v kakšni Evropski uniji ter Sloveniji si želi živeti.

Izbrana smer prihodnjega razvoja Evropske unije se bo najbolj dotaknila generacije današnjih mladih. Zato sem se odločil, da k premisleku spodbudim dijakinje in dijake srednjih šol, in sicer v obliki nagradnega natečaja. Ker ustvarjalnosti ne gre omejevati niti v vsebini niti v formi, lahko sodelujoči svojo vizijo Evropske unije, v kateri bi si želeli živeti v prihodnje, predstavijo bodisi v obliki eseja, fotografije, videa, umetniškega izdelka bodisi v drugi izbrani obliki.

Lepo vabljeni k sodelovanju
Milan Brglez


V primeru interesa za sodelovanje na nagradnem natečaju dijaki to sporočite na e-naslov gimnazija.ilb@scpo.si do 30. septembra 2020.

Pravila nagradnega natečaja

Sodelujoči: dijakinje in dijaki slovenskih srednjih šol.
Tema: prihodnost Evropske unije.
Oblika: esej, fotografija, video, umetniški izdelek ali kako drugače.

Časovnica:

  • Rok za prijavo šole na natečaj: 30. september 2020
  • Rok za oddajo izdelkov: 31. januar 2020
  • Razglasitev zmagovalca in podelitev nagrad: maj 2021

V primeru interesa šole za sodelovanje na nagradnem natečaju šola to sporoči na e-naslov pisarna@milanbrglez.si ali na telefonsko številko (01) 292 67 70 do 30. septembra 2020.

Izdelke šola pošlje preko e-pošte na naslov pisarna@milanbrglez.si ali po navadni pošti na Pisarna evropskega poslanca dr. Milana Brgleza, Trubarjeva cesta 26, 1000 Ljubljana.