Select Page

Na Gimnaziji Ilirska Bistrica bomo gostili našo bivšo dijakinjo,
intermedijsko umetnico, videastko in režiserko

Andrejo Kranjec.

Vir: Facebook

Na ogled bo postavljena njena razstava z naslovom Kaos in red.

Ogled razstave in pogovor z avtorico o razstavi ter njenem delu in karierni poti bosta potekala v petek, 28. 2. 2020, 6. šolsko uro, tj. od 12.30 do 13.15, v šolskem klubu.

Ogleda razstave in pogovora z vsestransko umetnico se lahko udeleži do 5 dijakov iz vsakega oddelka programov gimnazija in tehnik računalništva, ki naj se profesorjem opravičijo vnaprej.

Vabljeni na ogled razstave in pogovor z avtorico.

 Vodstvo šole


O avtorici razstave:

Andreja Kranjec (1989) je obiskovala gimnazijski program na Gimnaziji Ilirska Bistrica v letih 2004–2008. Magistrirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje iz smeri Video in novi mediji. Deluje na področju videa, slikarstva, fotografije in filma. Do sedaj ima za sabo že več samostojnih in skupinskih razstav ter predstavitev na festivalih v Sloveniji in v tujini. Za svoje delo je leta 2018 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Od leta 2019 je samozaposlena v kulturi kot intermedijska umetnica, videastka in režiserka.


O razstavi Kaos in red:

Kaos in Red je serija slik in risb, v katerih se umetnica Andreja Kranjec poglablja v nezavedno. Zanima jo, kako zaznavanje, mišljenje preoblikovati skozi emocije v umetniško delo. Ali je tisto, kar je oddaljeno od roba zavesti in je hkrati nejasno in nedoločljivo, možno spraviti v okvir in ujeti v zavedno? Umetnica išče vzorce instinktivnega prek občutkov, ki se porajajo v njej pred belim platnom. Z barvo in linijo ter geometrijskimi oblikami sestavlja nov kozmos, ki je urejen iz moči kaosa in moči reda. Z oblikami zajame vsebino, išče ravnovesje med pozitivnim in negativnim, med ravnim in krivim. Umetnica v svojem delu išče esenco življenja; išče odgovore na spoprijemanje s kaotičnim in vzpostavljanjem reda.