Select Page

Cankarjevo okno


Obeležitev Cankarjevega leta v okviru zaključne prireditve

»Velikokrat v svojem življenju sem storil krivico človeku, ki sem ga ljubil. Taka krivica je kakor greh zoper svetega duha: ne na tem, ne na onem svetu ni odpuščena. Neizbrisljiva je, nepozabljiva. Včasih počiva dolga leta, kakor da je bila ugasnila v srcu, izgubila se, utopila v nemirnem življenju. Nenadoma, sredi vesele ure, ali ponoči, ko se prestrašen vzdramiš iz hudih sanj, pade v dušo težak spomin, zaboli in zapeče s toliko silo, kakor da je bil greh šele v tistem trenutku storjen. Vsak drug spomin je lahko zabrisati s kesanjem in z blago mislijo – tega ni mogoče zabrisati. Črn madež je na srcu in ostane za vekomaj.«

Tako je zapisal Ivan Cankar, slovenski pripovednik, dramatik in pesnik, na katerega smo se na Gimnaziji Ilirska Bistrica pod mentorstvom Andreje Žužek spomnili 22. junija v okviru zaključne prireditve in razdelitve spričeval. Dijakinja 1. R oddelka Tjaša Vičič in dijakinja 2. A oddelka Mia Valenčič nista izgubljali besed o letnicah, ki so zaznamovale njegovo življenje in delo, temveč sta se raje posvetili motivu ženske. Cankarja so ženske vse življenje vznemirjale, še posebej ga je zaznamovala mati, ki mu je dajala zatočišče, občutek varnosti in trdnega temelja, zato ga je še toliko bolj preganjala krivica, ki ji jo je nekoč storil. Občutek krivde je opisal v črtici Skodelica kave, uprizoritev prizora iz katere sta v malo drugačni obliki, malce hudomušni in priložnosti primerni, po predlogi muzikala iz zabavne TV oddaje As As ti tud not padu, zaigrala dijaka 1. R oddelka. Tilen Glažar se je preizkusil v vlogi Cankarjeve matere, medtem ko je Anže Skok blestel v vlogi Ivana Cankarja. Po odigrani parodiji in končani proslavi so si dijaki ogledali še razstavo likovnih izdelkov, ki so jih dijaki 1. letnika pod mentorstvom profesorice Teje Logar Morano ustvarili na temo Cankarjevega leta.

Andreja Žužek, prof.


Ogled gledališke predstave Pohujšanje v dolini šentflorjanski za 4. letnik gimnazije

V Cankarjevem letu so si gimnazijci in gimnazijke 4. letnika  ogledali gledališko predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski (Cankarjev dom, 30. 1. 2018).

Ocena gledališke predstave

O navdušenju nad igro, plesom, glasbo in scenskimi efekti (zapisali) dijaki pri nemščini


 


(Število obiskov: 67)
Dostopnost