Select Page

Kam naprej? Kje naj nadaljujem šolanje? Se bom pravilno odločil? To je le nekaj vprašanj, ki si jih v tem času zastavlja vsak devetošolec, ki zaključuje svoje osnovnošolsko izobraževanje in se odloča, kje bo nadaljeval svojo pot. Zato je naša šola v petek in soboto, 14. in 15. februarja, na široko odprla svoja vrata osnovnošolcem in njihovim staršem, ki se zanimajo za vpis na Gimnazijo Ilirska Bistrica in jim na ta način omogočila, da pridobijo ključne informacije, preden zapečatijo svojo izbiro z vpisnim listom.

V petek ob enajstih smo na vhodnih vratih pozdravili prve osnovnošolce, ki so se odločili udeležiti našega informativnega dne in izvedeti, kaj počnemo na naši šoli, kakšno je vzdušje in kako poteka pouk. Ob prihodu v večnamenski prostor je na platnu obiskovalce v zvoku in sliki presenetila pesem Gimnazije Ilirska Bistrica z naslovom Na naši šoli, ki je izdelek naših dijakov. Zbrane je najprej pozdravila in nagovorila profesorica slovenščine in voditeljica informativnega dne Katja Koren Valenčič.

Po uvodnem nagovoru je predala besedo moderatorkama Tini Šajn in Maji Volk. Z deklamacijo pesmi Identiteta, katere avtorica je bivša dijakinja Gimnazije Ilirska Bistrica Tadeja Logar, ki sedaj v vlogi profesorice slovenščine z druge strani katedra nagovarja dijake, je Gašper Kastelic pričel kratek kulturni program, v sklopu katerega smo predstavili sebe in šolo. Nekaj besed je obiskovalcem namenila tudi ravnateljica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc. Po njenem nagovoru smo premierno predstavili predstavitveni video šole, ki je izdelek profesorice informatike Inge Šajn. Sledil je nagovor predstojnika Gimnazije Ilirska Bistrica Gorazda Brneta, ki je osnovnošolcem in njihovim staršem podal splošne informacije o šoli. Timotej Krebelj, dijak s statusom športnika, in Polona Zadnik, dijakinja, ki se vzporedno izobražuje, sta obiskovalcem predstavila status dijaka s prilagoditvami šolskih obveznosti, ki ga šola nudi perspektivnim športnikom in nadarjenim glasbenikom, katerim omogoča lažje usklajevanje šolskih in obšolskih dejavnosti.

Moderatorki sta predstavili obšolske dejavnosti na šoli – od obiskov pisateljev, sodelovanj na raznih tekmovanjih do gostovanj raznih razstav in podobnih dogodkov. Kasneje se je z zimzelenim songom Ne čakaj na maj predstavil tudi šolski pevski zbor. Dijakinji Špela Kresevič Frank in Viva Fatur sta predstavili tudi najbolj popularen krožek na naši šoli – popotniški krožek, v sklopu katerega potujemo, pridobivamo mednarodne izkušnje in spoznavamo svet. Svetovalna delavka Marija Pirh je bodoče dijake seznanila s postopkom vpisa. Po končanem skupnem delu so se obiskovalci razdelili glede na zanimanje za smer izobraževanja – računalničarje sta voditeljici napotili v računalniško učilnico, gimnazijci pa so ostali v večnamenskem prostoru.

Dijaki programa tehnik računalništva so s pomočjo spletnega kviza predstavili svoj program. Šolarje so seznanili z vsebinami in načini poučevanja, ki so jih kot dijaki deležni v šolskih klopeh. Tisti, ki so ostali v večnamenskem prostoru, so se seznanili s projektnimi dnevi in ekskurzijami, ki jih v okviru gimnazijskega programa organizira šola, z možnostmi raziskovalnega dela na šoli ter z možnostmi študija in kasnejše zaposlitve. Sledila je recitacija Prešernove sedme kitice Zdravljice v angleščini, španščini, italijanščini, nemščini in seveda tudi slovenščini. Predstojnik je v svojem govoru predstavil zaključni del gimnazijskega izobraževanja, tj. splošno maturo. Svoje spomine in izkušnje na srednješolska leta je z nami delila tudi bivša dijakinja Mihela Šajn, ki je bila dijakinja ene prvih generacij na naši gimnaziji in je že zaključila študij medicine.

V zadnjem delu so se dijaki razdelili po delavnicah, ki smo jih pod budnim očesom mentorjev pripravili dijaki. Prva delavnica, namenjena bodočim gimnazijcem, je imela naslov Pobeg iz Pompejev. Šlo je za escape room, kjer so se obiskovalci spopadli z vprašanji iz geografije in če so na vsa vprašanja odgovorili pravilno, so prišli do ključa, s katerim so si odklenili vrata. Druga delavnica za gimnazijce z naslovom Kemijska eksperimetalnica je bila naravoslovno obarvana, saj smo dijaki obiskovalcem na zanimiv način predstavili pouk kemije. Pokazali smo jim nekaj  poskusov – raznobarvne plamene, prižgane tleče trske, pokanje jajčnih lupin in slonovo peno. Računalničarji pa so pripravili delavnici, ki so ju poimenovali Spletna predstavitev in Multimedijska delavnica, s katerima so predstavili znanja s področja oblikovanja spletnih strani in multimedijske tehnologije, ki jih dijaki programa tehnik računalništva pridobijo tekom šolanja.

Po zaključku delavnic so si obiskovalci lahko ogledali preostale prostore šole, razstavo Kaos in red bivše dijakinje Andreje Kranjec, razstavljene izdelke aktualnih dijakov in se v kotičku, ki smo ga poimenovali Skodelica kave, polni vtisov pogovarjali s profesorji in profesoricami ter dijaki in dijakinjami naše šole.

Informativni dan Gimnazije Ilirska Bistrica je podobno potekal še v petek ob 15. uri in v soboto ob 9. uri. Obiskovalcev in zanimanja za šolo je bilo veliko. Upam, da se v čim večjem številu vidimo tudi jeseni!

Galerija slik

Gašper Kastelic, 3. A/IB